Vrijdag 27 april 2018 – Koningsdag in Addis

Geplaatst: april 30, 2018 in Uncategorized

Vandaag hebben we een spelletjesochtend bij de Alpha Deaf School. Cato, een Nederlandse stagiaire heeft het geregeld, onze meiden hebben zes Hollandse spelletjes voorbereid. Bij aankomst op de school, starten ze direct met de voorbereidingen op het schoolplein. Een van onze busjes hebben we aan de rand van het plein gezet en de Nederlandse liedjes schallen over het schoolplein om er voor onszelf, naast onze oranje uitdossingen er een feestelijk sfeertje aan te geven. Er zouden eerst twee groepen van zestig kinderen komen maar de directeur besluit ineens dat ze allemaal tegelijk wel kunnen meedoen. Dit betekent een dubbel aantal kinderen bij de stationnetjes. Dan gaan we starten. Ik heb zoveel respect voor de meiden en ik ben zo trots op ze zoals ze de leiding nemen en in hun deze week geleerde gebaren gebruiken. De kinderen stralen echt bij ieder spel. Het spijkerpoepen en het zaklopen is zelfs hilarisch.

Als de spelletjes zijn afgelopen, komt Robel, een van de dove acteurs het plein op en alle kinderen vormen een cirkel. Robel danst in het midden en de kring doet mee. Een voor een of in twee- of drietallen komen kinderen de cirkel in en laten hun danskwaliteiten zien. Fantastisch hoeveel ritme de kinderen hebben zonder gehoor of muziek.

Na afloop krijgt iedereen een broodje en een banaan en dan rijden we naar een aantal souvenirswinkeltjes. De meiden slaan armbandjes en cadeautjes voor thuis in. We gaan terug naar het guesthouse zodat iedereen kan inpakken. We stoppen onderweg nog even bij Buna Coffee voor de liefhebbers. Het ruikt er heerlijk!

Aan het eind van de middag rijden we naar de Nederlandse ambassade voor het koningsfeest. Ik ben er al eens geweest en was toen geschokt door het contrast binnen en buiten de ambassademuren. Dit keer is het nog heftiger…de grootse auto’s staan binnen geparkeerd, het feest is enorm met zoveel eten en drank en gebral. Buiten de muren liggen de mensen op straat. De donkere dames in klederdracht achter de patat-/kaas-/poffertjeskraam hebben klederdracht aan met een witte hul op hun hoofd. Het lijkt of we teruggaan in de slavernijtijd. Bah wat een walgelijk gebeuren allemaal.

De meeste meiden zijn heel erg geraakt door het grote verschil en houden het niet droog.

We besluiten er maar een leuk feestje van te maken door te genieten van alle eten. En, gelukkig is er een goede dj dus kunnen we lekker dansen.

Dan is het tijd om terug te gaan naar het guesthouse waar iedereen zich nog even kan verkleden. We vertrekken naar het vliegveld. Ik ga vlieg zondag door naar Botswana dus ik zwaai iedereen uit. Best gek hoor om ze te zien vertrekken. Menigeen pinkt een traantje weg omdat ze niet naar huis willen en omdat ze afscheid moeten nemen van Sami waar een aantal meiden verliefd op geworden is!

Dan ben ik weer terug in het guesthouse. Stil hoor :-(((

Maar wat een fantastische reis, wat een ervaring voor ieder! Ik heb echt van elke minuut genoten!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s